Sporters hebben vaak problemen met het gebit. Sport en bewegen hebben positieve effecten op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Echter, er is ook aandacht voor de negatieve effecten van (top)sport op de mondgezondheid. Om deze negatieve effecten te bestrijden is kennis nodig van de processen in het lichaam en hoe hiermee om te gaan.
Wat is er bekend over de relatie tussen (top)sport en mondgezondheid? Bij recreatief sporten is nauwelijks sportvoeding nodig en heeft het mondmilieu voldoende tijd om te herstellen. Maar bij intensieve trainingen en topsporters spelen factoren als stress, voeding, hoeveelheid en kwaliteit van speeksel en mondhygiëne een grote rol. De verminderde mondgezondheid kan de prestaties van de sporter beïnvloeden, met potentiële pijnklachten en uitval tot gevolg.
Uit recente studies blijkt dat de mondgezondheid van atleten vaak te wensen overlaat. Dit kan leiden tot slechtere prestaties en pijnklachten tijdens belangrijke sportevenementen. Het belang van mondgezondheid voor een topsporter is dus groot, maar studies tonen aan dat veel sporters hier geen goede zorg aan besteden.
Een medische sportkeuring inclusief controle mondgezondheid zou daarom standaard moeten worden. Dagelijkse mondhygiëne is ook essentieel, waarbij advies kan worden gevraagd aan een mondhygiënist. Alert zijn op mondgezondheid kan prestatieverlies voorkomen en zorgen voor een gezonde sportieve toekomst voor atleten.
Bron