Terug naar de homepagina
Alles wat je moet weten over tandpasta en de houdbaarheid ervan - Thumbnail

Alles wat je moet weten over tandpasta en de houdbaarheid ervan

Er zijn verschillende soorten tandpasta met diverse ingrediënten en elke tandpasta heeft een houdbaarheidsdatum. Maar wat gebeurt er als tandpasta over de datum gaat? Is het veilig om het te blijven gebruiken? Basisingrediënten van tandpasta, zoals een schuurmiddel, schoonmaakmiddel, vochthoudend middel, smaakmaker en actieve ingrediënten, spelen een cruciale rol in het reinigen en beschermen van de tanden. Actieve ingrediënten, zoals fluoride, zorgen voor interactie met het tandoppervlak en zijn essentieel voor een goede mondgezondheid. Voor meer informatie over tandpasta en haar ingrediënten, kun je deze pagina over basisingrediënten in tandpasta bezoeken.

In Nederland wordt tandpasta beschouwd als cosmetica en valt onder de Cosmeticaverordening. Deze verordening vereist dat de houdbaarheidsdatum of -periode op de verpakking wordt vermeld. De houdbaarheidsdatum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is. Als de tandpasta langer dan 2,5 jaar houdbaar is, wordt een houdbaarheidsperiode aangegeven om aan te geven hoe lang het product na opening gebruikt kan worden. Het is belangrijk om tandpasta binnen de aangegeven periode te gebruiken voor optimale werkzaamheid.

Het is veilig om tandpasta nog een tijdje na de houdbaarheidsdatum te gebruiken, maar de werkzaamheid van de actieve ingrediënten kan afnemen. Het wordt daarom aangeraden om tandpasta's met verstreken houdbaarheidsdatum te vermijden. Bij twijfel is het altijd beter om een nieuwe tube tandpasta te gebruiken voor een optimale mondverzorging.

Dit artikel is geschreven door Mina Hayawi en Lela Bidar, studenten tandheelkunde, in samenwerking met Tandarts.nl.

Bronnen:
- American Dental Association (ADA)
- Benzian H, Holmgren C, Buijs M, van Loveren C, van der Weijden F, van Palenstein Helderman W.
- Europese Unie. Cosmetica Verordening EG 1223/2009.
- Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV)
- Vranić E, Lacević A, Mehmedagić A, Uzunović A.